DW-POWER 2.0: Novost na ISH

Jeremias je na ovogodišnjem ISH-u premijerno predstavio DW-POWER 2.0!

To je duplostijeni, tlačno nepropusni sistem dimovoda za motore i sustave napajanja u nuždi. Posebnost DW-POWER 2.0 je u tome što omogućuje toplinsko širenje unutarnje cijevi bez naprezanja bez skupih kompenzatora i posebno je jednostavan za ugradnju. Za uporabu u pomorskom sektoru, primjerice u brodogradnji, također postoje elementi i varijante materijala posebno prilagođene za tu svrhu.

Generatori struje u nuždi, sustavi napajanja u nuždi, kao i plinski i dizel motori postavljaju posebno visoke zahtjeve na svoje ispušne sustave. Budući da tijekom rada može doći do temperatura do 600 stupnjeva Celzijevih, vodovi za ispušne plinove moraju biti posebno otporni na temperaturu i tlak. Često se u tu svrhu koriste cijevi i dilatacijski spojevi izrađeni od teškog čelika, koji se na licu mjesta mukotrpno zavaruju, a potom moraju biti izolirani. Međutim, visokoučinkoviti ispušni sustav DW-POWER 2.0 tvrtke Jeremias puno je jednostavniji za ugradnju i znatno jeftiniji - duplostijeni dimnjak od nehrđajućeg čelika otporan na pritisak za suhi režim rada. Zasniva se na utičnom sustavu s čahurom u unutarnjoj cijevi koja nosi ispuh, vanjski priključak cijevi s cilindričnim, uvučenim krajem utikača i dva integrirana posebna brtvena prstena čini sistem otpornim na pritisak do 5000 Pa.

Unutarnje cijevi izrađene od nehrđajućeg čelika 1.4404 proizvedene su TIG ili laserski zavarenim uzdužnim šavovima i tako osiguravaju najveću moguću otpornost na koroziju. Isto se odnosi i na vanjske cijevi izrađene od nehrđajućeg čelika 1.4301, koje se standardno proizvode s visokosjajnom završnom obradom. U usporedbi s drugim usporedivim  dimovodnim sistemima, DW-POWER 2.0 karakterizira činjenica da nisu potrebni skupi kompenzatori te stoga više nije potrebna njihova složena ugradnja. To je omogućeno posebnim utičnim spojem koji omogućuje da se unutarnja guma širi bez napetosti kada se toplinski zagrije.

Kao i svi Jeremias sistemi dimovoda, DW-POWER ima CE certifikat, a zahtjev za odobrenje od strane DNV GL Grupe uskoro će također potvrditi posebnu prikladnost sistema za korištenje u pomorskom sektoru. Za ovu posebnu primjenu, DW-POWER 2.0 dostupan je kao posebna verzija sa smanjenim i prilagođenim izborom elemenata i po izboru s V4A vanjskim zidnim materijalom otpornim na slanu vodu za ugradnju iznad palube.