Pržionice kave
Za dobru kavu potrebno je savršeno prženo zrno!
Prženje prvobitno sirovih zrna kave odvija se u posebnim strojevima za prženje. Ovisno o procesu prženja, zrna kave smještena u rotirajući bubanj zagrijavaju se na unutarnju temperaturu između 200 i 1000°C. Što su zrna kave toplije pečena, to se veće količine zrna brže mogu preraditi (vruće pečenje). Nježnije pečenje u bubnju zahtijeva više vremena i izdržava se na oko 200°C.
Tijekom procesa prženja stvaraju se željene arome prženog, a svako zrno gubi do 20% svoje težine, uglavnom u obliku ulja i vode. Oslobođeni masni plin mora se transportirati prema van kroz sistem dimovoda otporan na visoke temperature.
S vremenom se tu sve više taloži masnoća i vlaga i povećava opasnost od požara, zbog čega je potrebno redovito održavanje i kemijsko čišćenje dimovodne cijevi od strane specijaliziranih tvrtki.
Kako bi se sistem cijevi tijekom procesa čišćenja održao nepropusnim i kako bi se izbjegli neugodni mirisi u prostoriji za postavljanje, nužna je upotreba tlačno nepropusnog sistema dimovoda. Ovo tim više vrijedi ako aparat za pečenje ima ugrađeni ventilator. Međutim, ovdje se ne mogu koristiti sistemi s konvencionalnim silikonskim ili EPDM brtvama jer bi se mogli oštetiti zbog ponekad visokih temperatura ispušnih plinova.
To je jasan slučaj za naš sistem dimovoda od nehrđajućeg čelika DW-KL, koji je otporan na pritisak do 5000 Pa sa svojim metalno-konusnim utičnim spojem. Kao duplostijeni sistem dimovoda također ima mineralnu izolaciju između unutarnje i vanjske cijevi, što smanjuje prijenos temperature i buke u prostoriju instalacije.
Sistemi DW-FU i DW-ECO 2.0 dobra su alternativa za aparate za prženje kave sa radom u podtlaku.