Složeni sistem dimovoda tvrtke Jeremias za veliku pekaru u Južnom Tirolu

Za zagristi

Odvodni sustavi za pećnice u velikim pekarama imaju posebne zahtjeve. Chiemgau Kamintechnik GmbH sada je implementirao izuzetno opsežan projekt u velikoj pekari u Južnom Tirolu. Ovdje se koristi ukupno sedam peći. Korištenje dobivenog dimnog plina i pare doprinosi većoj ekonomskoj učinkovitosti i zaštiti okoliša putem sustava povrata topline. Odgovarajući elementi kamina iz Jeremiasa dio su rješenja.
S 15 zaposlenika i gotovo 600 projekata koji se realiziraju svake godine, Chiemgau Kamintechnik GmbH jedna je od najvećih tvrtki za izgradnju dimnjaka u Njemačkoj. U više od 15 godina povijesti poduzeća, tvrtka iz Hufschlaga kod Traunsteina specijalizirala se, između ostalog, za cjevovode pećnica. Ovo znanje se pekarama isplati. Jer čak i najbolja pećnica može ispeći visokokvalitetne namirnice samo ako su pravilno postavljene cijevi. Osim toga, samo nekoliko dimnjačara ima potrebno iskustvo za ugradnju složenih dimovodnih sustava, poput onih koji se koriste u većim pekarama. S preseljenjem u novu zgradu velika južnotirolska pekara morala je nabaviti i nove peći. Izbor je pao na visokokvalitetne proizvode međunarodnog proizvođača peći, koji je preuzeo i projektiranje cijelog sustava. Kako bi ih opskrbili svježim zrakom i ispustili otpadni zrak, stručnjaci za peći upotrijebili su gotovo 400 metara cijevnih sustava od nehrđajućeg čelika iz Jeremias exhaust technology. Vrući dimni plin i para iz pećnice koriste se pomoću sustava povrata topline za stvaranje toplinske energije - to štedi novac pekara i aktivno doprinosi čistom okolišu.

Četiri cijevi za jedan aleluja

Pekara sada ima dvije podne peći, u kojima se, primjerice, peče kruh i pet podnih peći, koje se koriste, primjerice, za pripremu slastica. Svaka pećnica ima četiri cijevna priključka: cijev za dimne plinove, cijev za paru, cijev za svježi zrak za plamenik i cijev za odsisavanje, koji odvodi vrući zrak preko nape pomoću ventilatora kada je pećnica otvorena. Zrak za izgaranje dolazi izvana preko stražnje stijenke pekare. To osigurava nisku izmjenu zraka i visoku kvalitetu zraka. Ovo ne samo da osigurava ugodniju klimu u prostoriji za zaposlenike. Suvremene spalionice, koje su dizajnirane da zadovolje visoke standarde zaštite okoliša koji su danas uobičajeni, imale bi znatno smanjen radni vijek da je zrak onečišćen brašnom i prašinom. U nekim slučajevima postoje čak i odgovarajući standardi koji zahtijevaju da se zrak za izgaranje uvlači izvana.

Pećnice se obično griju na ulje ili plin. Temperatura za pečenje je oko 260°C. Budući da postoji gubitak topline na putu od plamenika do peći, radi na oko 300°. U staroj pekarnici, ispušni plinovi nastali tijekom ovog procesa odvođeni su van kroz dimnjak. Pekar sada koristi sustav povrata topline. Vrući ispušni plinovi iz plamenika, takozvani dimni plinovi, i oblake, tj. vlažan ispušni zrak iz same peći, sada se usmjeravaju u sustav povrata topline preko kanala za prikupljanje oblaka ili kanala za sakupljanje dimnih plinova. Ovaj sustav omogućuje korištenje obje vrste ispušnog plina u jednom izmjenjivaču topline. To se obično radi zasebno. Pozadina je da dimni plin i oblak imaju različite temperature i oblak može zagaditi izmjenjivač topline. Zbog visokog sadržaja vlage u pari, ovo je također posebno zanimljivo za povrat topline.

Sistemi dimnjaka EW-AL-BI i DW-AL od Jeremiasa

Dimnjačari su upotrijebili nepropusni, jednostijeni sistem dimovoda od nehrđajućeg čelika EW-AL-BI tvrtke Jeremias za kanal za sakupljanje pare iznad peći. Zbog toplinskih razloga, duplostijeni sistem DW-AL ponekad se koristio za parni kanal. Budući da pare sadrže visok udio vlage iz procesa pečenja, posebno je važno da cijevi budu apsolutno nepropusne. To osigurava utični spoj s internom posebnom brtvom i vanjskom steznom trakom. Silikonska brtva ALBI 26 otporna je na toplinu do najmanje 200 stupnjeva. Zahvaljujući utičnim sustavima, također nije potrebno zavarivati ​​na licu mjesta.

Sabirni kanal dimnih plinova u potpunosti se sastoji od dimnjaka od nehrđajućeg čelika iz DW-AL sistema i posebno je nepropusan s mineralnom izolacijom od 50 mm. Gotovo da se ne gubi toplina na putu do izmjenjivača topline. Nakon što vrući zrak u izmjenjivaču topline preda svoju energiju vodi, ispušni plin se ispušta prema van kroz glavni kanal dimnjaka. Glavni dimnjak, koji je visok više od šest metara, također koristi duplostijene DW-AL cijevi.

U pekari je potrebno puno tople vode. Na primjer, za tuširanje ili pranje kutija. Pekar sada za tu svrhu koristi toplu vodu dobivenu iz izmjenjivača topline. Teoretski, međutim, također bi bilo moguće koristiti toplu vodu za stvaranje hladnoće pomoću apsorbera. Planirani datum amortizacije pokazuje koliko su velike uštede troškova. S vijekom trajanja od najmanje 25 godina, sustav povrata topline sa svim pripadajućim sistemima dimovoda isplatit će se nakon otprilike sedam godina, ovisno o kretanju cijene nafte.

Kanali svježeg zraka i pare također su izvedeni iz AL-BI sistema. Na izlazima peći nalaze se dimovodne klapne koje osiguravaju da se otpadni zrak ne može povući. Tlak u cijevima stalno se provjerava preko mjernih otvora. Odvodi kondenzata također sprječavaju kapanje tekućine natrag u pećnice.

To radi

Mnogi posebni dijelovi često su potrebni za cjevovode u pekarama. Na primjer, T-komadi s dva izlaza od 45 stupnjeva. Ove dijelove Jeremias ručno izrađuje u vrlo kratkom vremenu. “Nacrt je sve lijepo i dobro. Ali u stvarnosti je ipak nešto drugačije. Tada se posebni dijelovi često moraju brzo proizvesti. Kod Jeremiasa se to obično dogodi preko noći. To svima štedi troškove,” izvještava Franz Brüderl, direktor tvrtke Chiemgau Kamintechnik GmbH. Također je posebno impresioniran visokom razinom stručnosti: „U Jeremiasu su tehničari toliko upoznati s našim planovima da možete jednostavno razgovarati o tome koji je dio potreban telefonom. To nije uobičajeno i prava je jedinstvena prodajna točka.” Više od 30 posebnih dijelova ugrađeno je u veliku pekaru. Posljednje, ali ne manje važno, ova je okolnost razlog zašto svi uključeni imaju duboko znanje i iskustvo. Budući da što je sistem dimovoda složeniji, morate biti dalekovidniji prilikom njegove ugradnje.

“Još jedna prednost cijevi iz Jeremiasa je izgled nehrđajućeg čelika. Posebice u tvrtkama koje se bave preradom hrane važan je dobar dojam. Cjevovod iz Jeremiasa definitivno će se pobrinuti za to,” dodaje Franz Brüderl.

Zaključak

Cjelovit koncept pećnice i posebno skrojeni sistem dimovoda iz Jeremiasa osigurava čisti zrak za izgaranje u plamenicima pećnice, uklanjanje dima, pare i pare u velikoj pekarnici u Južnom Tirolu - kao i golemu uštedu troškova u smislu energije. Budući da se vrući ispušni plinovi dalje koriste pomoću sustava za povrat topline. Posebno dobro izolirani i nepropusni cijevni sistemi iz Jeremiasa smanjuju gubitak energije na putu do izmjenjivača topline i tako doprinose ekonomskoj učinkovitosti. Osim toga, pravilno postavljanje cijevi izravno utječe na kvalitetu pečenja. Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu s pekarama, Chiemgau Kaminsysteme i Jeremias sistemi dimovoda uspjeli su implementirati koherentno rješenje u suradnji s poznatim proizvođačem pećnica.