Systemicon Stahlschornstein
Systemicon Stahlschornstein

Pribor za industrijske dimnjake

Korisni dodaci i dodatne komponente po izboru

Radna platforma / mjerna platforma

Radne platforme za inspekciju, mjerenje, čišćenje, obilazak ili montažu proizvode se u kvadratnom, kao i u okruglom, kružnom dizajnu od 135°/ 180°/270°/ 360°.

Sve verzije sastoje se od rukohvata, ograde za koljena i rubne lajsne. Rešetkasta platforma osigurava otjecanje kišnice i istovremeno sprječava moguće stvaranje leda.

Sve komponente su vruće pocinčane ili izrađene od nehrđajućeg čelika i obojene u istu boju kao dimnjak ili po potrebi u posebnu boju.

 

Ljestve

Ako postoji obaveza čišćenja sistema dimovoda, vertikalne ljestve se pričvršćuju na nosivu cijev (obično izvana) prema pravilniku.

Kod tzv. jednotračnih ljestvi, na prečke u sredini čvrsto je zavarena vodilica ili tračnica za zaštitu od pada, za koju se osoba koja se penje učvršćuje pomoću vodilice i pojasa. Jednotračne ljestve se na svakih 1,4 m pričvršćuju na dimnjak vruće pocinčanim, bojanim nosačima, svakih 10 m nalazi se sklopiva platforma za odmor, a završna platforma je na kraju 1,2 m ispod otvora dimnjaka. Alternativno se uspon također može izvesti pomoću dvotračnih ljestava sa zaštitom za leđa. Kod ove varijante nema potrebe za vodilicom i pojasem zbog kontinuirane zaštite leđa. Umjesto sklopive platforme ovdje je potrebna prijelaz svakih 6-10 m kako bi se osigurao siguran uspon.

Izrađene od pocinčanog čelika ili nehrđajućeg čelika, ljestve su visoko zaštićene od korozije, kako u području ispušnog plina tako i u kemijskim parkovima ili u blizini mora.

Završetak dimnjaka

Završna kapa, obično izrađen od nehrđajućeg čelika (od istog materijala kao i unutarnja cijev), služi za pokrivanje izolacije i za zaštitu ventilacije između unutarnje i vanjske cijevi od kiše.

Zbog činjenice da je pričvršćena samo na unutarnju cijev, kapa osigurava slobodno širenje unutarnjeg dimovoda prema gore. Visina kape se određuje na temelju temperature dimnih plinova i visine dimnjaka, budući da su ta dva faktora odlučujuća za dilataciju.

Zidni držač

Čelična konstrukcija je fiksirana na određenoj točki na zgradi prema statičkim proračunima kako bi apsorbirala horizontalne sile. Može se postaviti na zidove, čelične grede i stropove. Međutim, temelj takve vrste pričvršćenja je apsorpcija statičkih ili dinamičkih opterećenja na mjestu spajanja.

Pri korištenju zidnog spoja gotovo sva horizontalna opterećenja unose se u spojnu točku. To znači da nema potrebe za ugradnjom sidrene košare, što znači da temelj mora apsorbirati samo težinu i stoga je što manji.
 

Zaštita od groma

Preko spojnice za zaštitu od groma, koja je smještena na dnu dimnjaka, udari groma se odvode u na licu mjesta instaliran gromobran. Priključak za zaštitu od groma mora osigurati uzemljenje sistema dimnjaka. Spajanje na licu mjesta izvodi specijalizirana tvrtka za gromobransku zaštitu. Od visine dimnjaka od 20 m moraju se izvesti dva uzemljenja.

Ako je samostojeći dimnjak djelomično unutar zgrade, dimnjak iznad krova mora biti spojen na vanjski sustav gromobranske zaštite zgrade, ako postoji.

Izolirana gromobranska zaštita postavlja se na udaljenosti, odnosno izolirano od objekta koji se štiti. Uređaj za preuzimanje, obično tri šipke za preuzimanje, nudi zaštitno područje u obliku kružnog stošca s okomitom osi oko vrha šipke za preuzimanje. U štićenom prostoru nije moguć izravan udar groma, tako da je otvor dimnjaka zaštićen od udara. Dimnjak i priključena dimovodna cijev tako su potpuno zaštićeni od udara groma.

 

Okretna ruka

Za lakši transport teških mjernih uređaja ili pribora služe utovarna vješala sa ručnim/motornim kabelskim vitlom, čime se značajno smanjuje opasnost od nesreća prilikom penjanja na mjesto mjerenja/pregleda.

 

 

Navigacijska rasvjeta

Navigacijska rasvjeta koristi se za označavanje ulaza u dimnjak i posebno je potrebna na prilaznim pistama javnih i privatnih zračnih luka. Ovo također može biti potrebno i za pristaništa u bolnicama.

Napajanje halogenih ili LED žarulja (4000 ili 10000 radnih sati) na ušću provodi se preko kabelskih kanala unutar ili izvana na nosivoj cijevi dimnjaka.

Osim rasvjete, moguća je i boja upozorenja u obliku signalnih traka ili drugih oznaka, koja služi za bolju prepoznatljivost na dnevnom svjetlu.

 

Posebno lakiranje

Moguće su i posebne završne boje za označavanje dana, kao obilježje raspoznavanja, npr. postavljanje logotipa tvrtke ili jednostavno za bolje uklapanje dimnjaka u okoliš. Oni se nanose šablonama u nekoliko koraka bojanja i stoga se mogu jednostavno izvesti u više boja. Dakle, vaša kreativnost nema granica!

Brtvljenje krova

Čista integracija sistema dimnjaka u krovni otvor također uključuje i dobro osmišljen sustav brtvljenja na oblozi dimnjaka. Za zatvaranje otvora koristi se poseban prolaz koji se sastoji od temeljne ploče i cijevi. Kako bi mogao apsorbirati pomake dimnjaka, obruč protiv padalina se posebno pričvršćuje na oblogu dimnjaka. Obruč protiv padalina strši preko cijevi i tako tvori sistem otporan na kišu.