Systemicons Schornsteinzubehör

Dimovodne zaklopke

Pomaže u uštedi energije i sprječava dotok ispušnih plinova

Dimovodne zaklopke ugrađuju se u spojni priključak između kotla i dimnjaka i zatvaraju put dimnih plinova do dimnjaka kada on više nije potreban.

Na taj način sprječavaju hlađenje generatora topline i prostorije u kojoj je instalirana i značajno pridonose uštedi energije. Osim toga, u kaskadnim sustavima primjerice onemogućuju i mogući dotok ispušnih plinova iz drugih ložišta spojenih na dimnjak u prostoriju postavljanja, te daju određeni stupanj zvučne izolacije u slučaju višestrukih dimnjaka.

Nudimo vam dimovdne zaklopke sa manuelnim zaključavanjem i dimovdne zaklopke sa električnim servo motorom, kojima automatski upravlja plamenik.

Poseban slučaj su implozijske zaklopke (Joukowski zaklopke) ili eksplozivne zaklopke (zaklopke za rasterećenje tlaka), koje kompenziraju neželjene fluktuacije tlaka u dimovodnoj cijevi.


Motorna dimovodna zaklopka

Motorna dimovodna zaklopka 

Motorno upravljana dimovodna zaklopka prikladna je za ugradnju u dimovodnu cijev svih standardnih ložišta na ulje i plin. Kada je ložište u stanju mirovanja, automatski zatvara put dimnih plinova kako bi se spriječila gubitak topline.

Ako regulator temperature zahtijeva toplinu, elektromotor automatski otvara zapornu ploču prije pokretanja plamenika i pokreće se program upravljanja plamenikom.

Implozijska zaklopka

Implozijska zaklopka

Osobito u velikim sustavima može doći do Joukowsky šoka u dimovodnoj cijevi kao rezultat jakih fluktuacija tlaka potaknutih, na primjer deflagracijom sa naknadnim smanjenjem tlaka, naglim gašenjem plamenika kao rezultat nestanka struje / kvara ili se klapne za dovod zraka plamenika prebrzo zatvaraju. U tom slučaju dolazi do iznenadnog prekida protoka vrućih ispušnih plinova, što može dovesti do iznimno visokog vakuuma u dimovodnoj cijevi i njezine deformacije do nepopravljivog uništenja. Korištenje implozijske zaklopke (koji se također naziva Joukowsky zaklopka) sprječava ovaj učinak.

Ako dođe do velike promjene tlaka u dimovodnoj cijevi, normalno zatvorena Joukowsky klapna automatski se otvara prema unutra putem opružnog mehanizma i na taj način omogućuje protok zraka za izjednačavanje tlaka. Čim ponovno zavladaju normalni tlakovi, zaklopka se ponovno zatvara i sustav može nastaviti s normalnim radom.

 

Zaklopka za rasterećenje tlaka

Zaklopka za rasterećenj tlaka

Pri radu motora s unutarnjim izgaranjem, posebice plinskih motora, moguće je da nepotpuno izgorjela mješavina goriva dospije u dimovodnu cijev.

Moguci uzroci:

 • Ispušni ventili koji se ne zatvaraju čvrsto
 • Neispravan omjer zrak/gorivo
 • Loša opskrba gorivom
 • Pogrešno vrijeme paljenja
 • Mješavina goriva koja je prebogata


Ako se neizgorjela smjesa goriva zatim zapali, primjerice na užarenom katalizatoru, to dovodi do deflagracije u sistemu dimovoda. Stoga se posebno za velike sustave preporučuje ugradnja zaklopke za rasterećenje tlaka (zaklopke protiv eksplozije). Ona u djeliću sekunde automatski dopušta nadpritisku stvorenom eksplozijom da izađe iz sustava, čime se sprječava oštećenje dimovodne cijevi.

Jeremiah's eksplozivne zaklopke izrađene su od visokokvalitetnog nehrđajućeg čelika 1.4404 (316L) i mogu se koristiti do temperature ispušnih plinova od 600°C. Zahvaljujući varijabilno podesivom tlaku otvaranja, mogu se savršeno prilagoditi dotičnom sustavu.

Prednosti

Prednosti Jeremias dimovodne zaklopke:

 • Učinkovita ušteda energije kroz dimovodne zaklopke
 • Sprječavanje toplinskog hlađenja generatora topline
 • Smanjenje hlađenja prostora zaštitom od strujanja kod plinskih ložišta bez ventilatora 
 • Poboljšanje učinkovitosti ložišta sa zajedničkim korištenjem dimnjaka 
 • Zvučna izolacija s višestrukim korištenjem plinskih ložišta na zajedničkom dimnjaku
 • Dugi radni vijek zahvaljujući komponentama od nehrđajućeg čelika
 • Odgovarajuće dimovodne zaklopke za različite namjene i početne situacije
 • Implozijske i eksplozijske zaklopke sprječavaju oštećenje dimovodne cijevi u slučaju naglih fluktuacija tlaka

Kontakt

Što možemo učiniti za vas?

Osobno savjetovanje, optimalna usluga i osobni kontakt s našim kupcima i partnerima vrlo su nam važni. 

Imate li pitanja o našim proizvodima, želite li ponudu ili vam je potrebna pomoć u planiranju vašeg projekta dimnjaka?

Javite se, rado ćemo vas savjetovati!

Vaš upit

Alternativno nas također možete kontaktirati putem telefona ili e-pošte: 

Služba za korisnike

Tel.    +385 1 2754 713
info@jeremias.hr

 

 

Veleprodaja

Zvijezdan Hršak
zvijezdan.hrsak@jeremias.hr

Ivan Bosko Dujaković
ivan.dujakovic@jeremias.hr